Albert Toppo svd
 

Mijn naam is Albert Toppo.

Ik ben 33 jaar geleden in het oosten van India geboren. Wij zijn thuis met vijf broers. Mijn ouders leven nog. Vader is boer en moeder is boerin. Wij hebben nog steeds een heel goede band in ons gezin. In januari 2017 werd ik tot priester gewijd. Daarvoor werkte ik in Odisha in een SVD-parochie. Daar heb ik vooral met de jeugd gewerkt.

De jeugd van deze parochie komt niet uit welgestelde gezinnen. De meeste jongeren zijn werkeloos en zij kunnen geen eigen zaak beginnen. Ik motiveerde hen om op eigen benen te staan en serieus te worden. In februari 2018 kwam ik naar Nederland. Ik was verrast om het platte land met haar bijzondere natuur te zien. Het land met veel grachten en kanalen doet mij God prijzen voor zijn goede schepping.

Ik vind het Nederlands een mooie taal, maar moeilijk. Ik heb nu twee taalmaatjes, Jan Rennen en Agnes van der Reep, die mijn leven gemakkelijker maken. Ik voel me als een vis in het water met mijn taalmaatjes en hun gezinnen. Ik vind dat de mensen hier beleefd, aardig en open zijn. Ik kan veel leren van hun leven en cultuur.

Nu woon ik in de communiteit SVD in Hoofddorp om de taal te leren. Soms ga ik voor in Engelse en Nederlandse vieringen. Ik vind het schitterend om dan mensen te ontmoeten. Ik vind het ook fijn om samen te bidden voor elkaar en voor de nood van de wereld. Ik ben blij als priester in Nederland. Afwisselend met pater Mathew en pater Eko zal ik ook voorgaan in vieringen in de parochies van Nieuw-Vennep en Buitenkaag.